Gost | Prijava
Agregacija trombocitov (ristocetin)
Ime preiskave: Agregacija trombocitov (ristocetin)
Sinonim:
Matriks, oznaka: P-c
Matriks, naziv: Plazma-citrat
Klinika: PEK
Laboratorij(i): LHP
   
 
Vidnost preiskave: Javna
Izvajanje preiskave: Redno
Šifra LIS: 420025
Šifra Zelena knjiga: 28665
Vzorec: kri
Način odvzema: odvzem venske krvi
Vsebnik: epruveta z Na-citratom (svetlo moder zamašek)
Minimalna količina: 4,5 mL
Opomba odvzema: Odvzem krvi mora izvesti oseba z izkušnjami, na standardiziran način brez poškodbe (minimalno zažemanje vene). •Uporabimo iglo debeline 19 do 21G z vakuumskim sistemom ali s plastično brizgalko (metuljčki so primerni, če kri prosto teče). •Odvzem mora biti narejen pred jemanjem krvi v epruvete druge vrste (druge barve zamaški) oz. se pri odvzemih vedno najprej odvzame kri za (lumi)agregometrijo. •Pred odvzemom krvi za (lumi)agregometrijo je potrebno 3 do 5 ml krvi zavreči ali pa uporabiti za druge teste hemostaze, kjer je odvzem krvi z Na-citratom. •epruveta mora biti napolnjena optimalno do oznake.
Opomba transporta: Epruveto po odvzemu 6-krat obrnemo, da se prepreči nastanek strdkov krvi (če se strdki v epruveti pojavijo, jo je potrebno zavreči). •Vzorci krvi morajo biti med transportom na sobni temperaturi (20 do 25°C); epruvete se ne sme stresati, obračati. •Transport TAKOJ.
Čas izvedbe: do 2 dni
Pomembni podatki o preiskavi: Preiskovanec ne sme uživati zdravil, ki vplivajo na delovanje trombocitov (npr. aspirin, nesteroidni antirevmatiki). Minimalni volumen za agregometrijo je 4,5 ml krvi (testov v tem primeru ni možno ponoviti z več koncentracijami agonistov), optimalen volumen pa je v vseh starostih 2 x 4,5 ml; do oznake. Uporabljeni agonisti: ristocetin
Posebnosti preiskave: Za preiskavo se je potrebno naročiti. Preiskava ni primerna za bolnike s trombocitopenijo <150x10^9/L.
Referenčne vrednosti: Ristocetin (1,25 mg/mL) 62 - 91 % 
Odgovorna oseba:
doc. dr. Alenka Trampuš Bakija, univ. dipl. biol., spec. med. biokem. 01 522 4775
Informacije:
01 522 9267